уторак, 23. јул 2019.

ТРЕЋИ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ КАМП

Трећи научно-истраживачки камп Доња Трешњица 2019 – од 29. јула до 4. августа

Негде око 35 младих истраживача биће смештени у школи у Доњој Трешњици. Најављени су гости из Бачке Тополе, Суботице, Ваљева и Београда. Сваконевно ће им се прируживати око 25 ученика ОШ „Милош Гаић“ у Амајићу.

Локалитети који су планирани да се посете у истраживањима су:
·         Присека – Чавчић (лековито биље);
·         Дубрава – Зверовићи (шумска медицина);
·         Гајића брдо (крашки облици рељефа и термалне воде);
·         Окупљање планинских бициклиста и планинара;
·         Река Борања (рибљи фонд и могућности формирања пастрмског ревира);
·         Брасинска острва (популација даброва унашој општини);
·         Доња Трешњица – превенција наркоманије;
·         Горњи Ерићиверски туризам – потрага за локалитетом темеља цркве из 1600. године.

Напомињемо да ће план бити подложан променама уколико не буде средстава за путовање до Малог Зворника и Брасине. Такође, уз све наведене активности биће реализовани и садржаји као што су: преживљавање и исхрана у природи, астрономија, микроскопија и слично.

Посебна АТРАКЦИЈА је прича о ШУМСКОЈ МЕДИЦИНИ. Професорка Шумарског факултета Универзитета у Београду, др Марина Вукин долази и доводи читав тим врхунских стручњака из ове области. Реч је о новом тренду у свету а који може наћи важно место у туристичкој понуди општине.

За младе истаживаче биће организована презнтација историјских, етнографских и турустчих потенцијала општине Мали Звоник, као и трибина превенције наркоманије.

Истраживачи ће боравити у природи, одржаваће хиијену на реци Борањи. Планирано је, у часовима одмора, да се групе прошетају до плаже у Амајићу.

У оквиру боравка  школи у Доњој Трешњици учесници кампа направиће летњу учионицу која ће бити од корити у даљем раду  школи.

Посебан значај рад кампа ће имати на развој туризма општине Мали Зворник. Планирано је да истраживачи посете Подземни град Карађорђевића и археолошко налазиште на орловинама.

У оквиру кампа биће окупљање бицклиста и планинара у сарадњи са удружењем БицикЛО и планинарима из Зворника (БиХ).

Радом кампа истраживачи из целе Србије, поред школе у Амајићу, анимираћеи актере развоја туризма у општини Мали Зворник, удужење планиара, риболовачко удружење, ловачко удружење, удружење жена.

Нема коментара:

Постави коментар