петак, 14. јул 2017.

Камп, дан седми, 14. 7. 2017. године

Вечерашњи извештај касни због много лепих догађаја. Док овај извештај настаје, деца се забављају уз музику.

Седмог дана боравка истраживачи су, пре дорчка, посетили цркву. Свештеник, Миладин Николић, испричао је о оснивању цркве, њеној обнови 1851. године, посебно старим и вреднм иконама уњој од којих је једна католичка.

Истраживачима је указано на значај црквених књига у проучавању порекла становништва броју рођених, умрлих, венчаних и слично.

Свештеник се посебно осврнуо на значај суживота и испричао да су становници сакра, исламске веоисповести, помагали изградњу православног храма у селу Цулине.




Након доручка следела је настава физичког васпитања са елементима самоодбране.


Остатак времена до ручка искориштен је за сређивање кампа, шатора, кхиње и спаваоница.

Проба хора реализована је у 18:00 часова и све је био сремно за длазак гостију у 19:00.

Људи су заиста брзо почели да се окупљају и да, како то бива на селу, доносе понуде: пиће (сокове за децу), слатке и слане посластице. Посебно су се истакле жене запослене у Библиотеци 17. септембар у Малом Зворнику, Унија жена СНС Мали Зворник, Удужење жена „Незаборав“ Мали Зворик, представници општине, а било би немогуће побројати све појединце који су се одазвали позиву.

Окупљене су позравили учитељ Предраг Спасојевић, директорка библиотеке Славојка Спасеовић и Филип Богуновћ испред Друштва истраживача ЗЕНИТ, Бачка Топола. Филип је посебно похвалио децу, учеснике кампа, која су најзаслужнија за све и која су поднела највеће жртве радећи у тешким словима.

Пуковник Владимир Ивановић прочитао је најважније податке о страдању српског народа у Првом свтском рату, на чији предлог је програм тематски оријентисан на обележавање согодишњице од почетка овога рата.

Следио је колаж у коме су се смењивали ветарани фоклора, млади фолклористи, истраживачи који су наступили као хор и млад али веома тленован хармоникаш Никола Јездимировћ.

Програм је завршен колом које је Никола одсвирао, а дружење је насављено уз закуску и игранку како и доликује.

У току програма пристигли су рониоци из Ронилачког клуба РОНИТИ СЕ МОРА из Беле Цркве (Банатске), Јован Петровски, Денис Тодоровић и Мирослав Вујачић. Њима ће се придружити још тројица колега из Сомбора и сутра ће заронити у Зворничкм јееру са циљем да покушају да сниме велике пимерке сомова којима наше језеро обилује.

Толико је лепих и афирмативих фотографија направљено ових дана да ћемо галерије постављати бар десетак дана по завршетку кампа, па вас молимо за мало стрпљења.




















Нема коментара:

Постави коментар