субота, 17. јун 2017.

ИСТРАЖИВАЧКИ КАМП, ДОЊА ТРЕШЊИЦА, ЈУЛ 2017. године

Од 8. до 17. јула у организацији Планинарско-бициклистичког спотског удржења „Шарена буква“ и Друштва истраживача ЗЕНИТ Бачка Топола биће реализован научно-истраживачки камп у Доњој Трешњици. Друштва истраживача ЗЕНИТ Бачка Топола до сада је учестввало ао рганизатор и суорганизатор у више од двадесет капова.

Ову, по много чему за нас јединствену и значајну манифестацију, подржала је и Општина Мали Зворник.

Негде око 65 младих истраживача биће смештени у школи у Доњој Трешњици и у шаторима ушколском дворишту. Најављени су гости из Бачке Тополе, Суботице, Ваљева, Чучуге, и Београда. Сваконевно ћеи м се прируживати око 25 ученика ОШ „Милош Гаић“ у Амајићу.

Локалитети који су планирани да се посете у истраживањима су:
·         Присека – Чавчић (лековито биље);
·         Дубрава – Зверовићи (шумско биље и гљиве);
·         Гајића брдо (крашки облици рељефа и термалне воде);
·         Соколине (стене);
·         Река Борања (рибљи фонд и могућности формирања пастрмског ревира);
·         Брасинска острва (популаија даброва унашој општини);
·         Амајић (Зорничко јзеро, мочварске биљке у језеру);
·         Зворничко језеро – Сакар (подводно снимање сомова).

Напомињемо да ће план бити подлжан променама уколико не буде средстава за путовање до Малог Зворника и Брасине. Такође, уз све наведене активности биће реализовани и садржаји као што су: преживљавање и исхрана у природи, астрономија, микроскопија и слично.

За младе истаживаче биће организована презнтација историјских, етнографских и турустчих потенцијаа општине Мали Звоник, као и трибина превенције наркоманије.

Истраживачи ће боравити приоди, одржаваће хиијену на реци Борањи. Планирано је, у часовима одмора, да се групе прошетау до плаже у Амајићу.

У оквиру боравка  школи у Доњој Трешњици учесници кампа направиће летњу учионицу која ће бити од корити у даљем раду  школи.

Посебан значај рад кампа ће имати на развој туризма општине Мали Зворник. Планирано је да истраживачи посете Подземни град Карађорђевића и археолошко налазиште на орловинама.

У оквиру кампа покушаћемо да трасирамо и у пракси провермо изводљивст и физичку захтевност пешачења речним коритом реке Борање од школе у Доњој Тршњици до њеног извора, како би то био тракивни изазов за наспремније на наредном великом окупљању бицклиста и планинара 4. јуна 2018. године.

Радом кампа истраживачи из целе Србије, поред школе у Амајићу, анимираће, поред школе, и актере развоја туризма у општини Мали Зворник, удужење планиара, риболовачко удружење, ловачко удружење, удружење жена.

Једина бојазан коју имамо је да ли ће бити обезбеђено адекватно водонадбевање.


Истраживачки камп БИЋЕ ОРГАНИЗОВАН СВАКЕ ГОДИНЕ као образовно-туистичка манифестација

Нема коментара:

Постави коментар