уторак, 10. јул 2018.

ДРУГИ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ КАМП „ДОЊА ТРЕШЊИЦА 2018“ од 14. до 22. јула 2018. године


Планинарско-бициклисичко спортско удружење „Шарена буква“ из Радаља у сарадњи са Друштвом истраживача „Зенит“ из Бачке Тополе и Основном школом „Милош Гајић“ из Амајића организују Други научно-истраживачки камп „Доња Трешњица 2018“ од 14. до 22. јула 2018. године.

Будући да је први камп био организован у школском дворишту и школској згради  Доњој Трешњици, одлучили смо се да тако буде и овога пута.

Ове године очекује се негде око 20 до 25 учесника из Бачке Тополе, Београда и Ваљева. Нажалост, немили догађај на Дивчибарама у коме је живот изгубило једно дете из Суботице, утицао је на два аспекта овогодишњег кампа: најпре, нема учесника из Суботице (за разлику од прошле године) што је и очекивано а, као друго, у групи ће више бити старијих основаца, средњошколаца и студената.

Напоменуто неће утицати на квалитет рада у самом кампу. Акценат је дат на квалитет рада и садржаја.

Позивамо све ученике Основне школе „Милош Гајић“, који желе, да се придруже кампу и активностима у њему, као и све наставнике, који желе, да гостују као предавачи у својим областима или да се, једноставно, пидруже активностима као гости.

Теме које ће се наћи у садржајима истраживачког кампа су: микроскопија, ботаника, сточарство (првенствено узгој коза), лов и риболовсмислу обнављања фонда дивљачи и рибљег фонда), исхрана и преживљавање у природи.

Планинари Малог Зворника обезбедили су предавања из области:
– превенција наркоманије – предавање ће реалозовати Удружење грађана за борбу против наркоманије и осталих видова зависности „ПРЕОБРАЖЕЊЕ“, Божидар Драгутиновић са штићеницима Удружења;
– гљиварења – реализатор Марко Ерић, гљивар из Малог Зворника;
– орјентиринга и кретања у природи – реализатор Ђорђе Којић ветеран извиђач;
– ловном туризму – реализатор Младен Мићић, ловочувар и председник ПБСУ „Шарена буква“;
– прошлост Доње Трешњице и Амајића – предавач Предраг Спасојевић учитељ.

Следе линкови на којима се могу видети свакодневне активности са прошлогодишњег кампа:

Библиотека 17. септембар из Малог Зворника са Удружењем и Унијом жена организоваће вечерњи културно забавни програм за учеснике кампа и мештане, као и презентацију старих кулинарских специјалитета из овога дела Србије.

Једно вечерње дружење поверено је ВИС-у 4 o'clock који ће уз акустично извођење рок хитова из 60-их и 70-их година прошлога века забавити кампере.

У оквиру кампа биће извршена анализа извора гвожђевите воде у Зверовићима као и уређење истог, а један дан биће посвећен уређењу плаже у Амајићу будући да се на том локалитету организују обуке и школска такмичења у риболову и купање. Из тог разлога биће направљени хладовници за децу.

Нема коментара:

Постави коментар